Millainen on reilu lainavertailu? 4 selvää tuntomerkkiä

Lainojen vertailuun tarkoitettuja palveluita on netissä useita. Kaikki markkinoivat omaan palveluaan luotettavaksi ja reiluksi, mutta ovatko kaikki lainavertailusivustot sitä?

Ennen lainojen vertailua, kannattaa varmistaa, että siihen käytettävä palvelu on luotettava, muilla asiakkailla on siitä hyviä kokemuksia ja sen avulla saa kattavan ja tarkan kuvan tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Lainatarjousten tiedot esitetään selkeästi

Reilu lainojen vertailu on mahdollista ainoastaan silloin, kun kilpailutuksen hoitava verkkosivusto esittää kaiken tarpeellisen tiedon

- selkeästi

- kattavasti

- helposti vertailtavassa muodossa

Jos tiedot esitetään siten, ettei lainanhakijalle synny hyvää kokonaiskuvaa tarjotuista lainoista, on oikean lainan valitseminen vaikeaa, jos ei jopa mahdotonta. Reilun lainavertailun ensimmäinen merkki onkin se, että sivun asettelusta on huomattavissa, että tiedot pyritään esittämään hakijalle ymmärrettävästi ja tarkasti.

Kun tiedot lainoista ovat kattavat ja vertailu tarjousten välillä on helppoa, pystyy kuluttaja tekemään tietoon perustuvan päätöksen lainojen välillä.

Toisaalta tulee aina huomioida, että jokainen lainatarjous perustuu hakijan yksilöllisiin tietoihin, eikä korko tai ehdot välttämättä ole samat kaikille. Reilussa vertailussa ei pyritä tarjoamaan palvelun kannalta tuottoisinta yhteistyökumppania luotonantajaksi, vaikka korko ei olisikaan yhtä matala kuin toisella hakijalla.

Sivustoilla myös ilmoitetaan usein minimikorko, jota ei kuitenkaan voida myöntää, jos hakijan maksukyky on huono. Jos asiakas pettyy saamiinsa tarjouksiin, ei kyse ole siitä, etteikö palvelu olisi reilu. Hakijan tietojen perusteella jokainen pankki käyttää omia algoritmejaan riskin ja koron välisen suhteen laskemiseksi.

Kuluttajalle tarjotaan kaikki tarvittava tieto

Paitsi, että tiedot lainoista, niiden koroista ja muista tarvittavista tiedoista on esitetty selkeästi, reilu vertailupalvelu varmistaa, että hakijalla on saatavilla kaikki tärkeä tieto.

Lainatarjouksen hyväksymistä ennen hakijalla tulee olla selkeä kuva lainan ehdoista ja kustannuksista. Luotettava ja vilpitön vertailupalvelu ei pimitä tietoja vaan jakaa ne hakijan kanssa reilusti. On huolestuttavaa, jos lainatarjousten esittäminen on epäselvää tai osa tiedoista on pienellä präntillä.

Vertailussa on mukana kaikenlaisia lainoja

Reilu lainavertailu ei keskity ainoastaan henkilökohtaisiin lainoihin, vaan se vertailee kaikenlaisia lainoja, mukaan lukien yrityslainoja. Yrityslainat ovat tärkeä osa monen yrityksen rahoitusratkaisuja, ja niiden vertailu on yhtä tärkeää kuin henkilökohtaisten lainojen vertailu.

Yrityslainojen vertailuun keskittyvät sivustot ottavat huomioon yrityksen erityispiirteet ja tarpeet, kuten toimialan, yrityksen koon ja kasvutavoitteet. Yrityslainavertailu huomioi myös erilaiset lainatyypit, kuten investointilainat, käyttöpääomalainat ja yritysluotot.

Lisäksi hyvässä lainavertailu -palvelussa on mahdollista vertailla kulutusluottoja, joustoluottoja, pikavippejä ja yhdistelylainoja sekä kaikkia muita lainoja.

Lainoja on tarjolla luotettavilta lainanantajilta

Kun lainoja kilpailuttaa netissä, kannattaa kiinnittää huomiota vertailupalvelun yhteistyökumppaneihin. Ovatko lainayhtiöt tunnettuja ja luotettavia, vai ovatko ne pieniä nettipankkeja, joista et ole koskaan kuullut. Jos et tunnista pankkeja, pikainen haku hakukoneessa yleensä auttaa.

Uusia digitaalisia verkkopankkeja syntyy jatkuvasti, joten kaikki kilpailutuksessa mukana olevat tahot eivät välttämättä ole tuttuja. Siltikin hyvä merkki on se, jos mukana on monta isoa ja tunnettua yhtiötä.

Tietoturva on kunnossa

Lainaa hakiessaan asiakas täyttää kilpailutuspalvelun sivuilla lomakkeen, joka sisältää paitsi henkilötietoja, myös tietoja tuloista, työpaikasta ja asumismuodosta. Näiden tietojen joutuminen vääriin käsiin voisi olla katastrofaalista.

Luotettava verkkopalvelu suojaa asiakkaan henkilö-, yhteys ja muut yksityiset tiedot. Henkilötietojen tietosuoja on vahva eikä tietoja luovuteta tarpeettomille kolmansille osapuolille. Tiedot täytyy toki välittää rahoitusyhtiöille lainatarjousten saamiseksi, mutta luotettava vertailupalvelu jaa tietoja muille osapuolille.

Yhteenveto

Aiempina vuosina lainan vertailupalveluja markkinoitiin aggressiivisesti ja usein ne yhdistettiin pikavippeihin, joissa vielä tuolloin oli korkeat korot ja huonot lainaehdot. Siksi monia kuluttajia epäilyttää netissä tehtävän lainavertailun luotettavuus.

Kun kuluttajalla ei ole tarkkaa tietoa mahdollisesti tarjolla olevista lainoista eikä hän osaa arvioida lainasta pankille koituvaa riskiä, on luotettava siihen, että vertailussa on mukana parhaat mahdolliset lainat ja niiden tiedot esitetään reilusti ja avoimesti.

Onneksi saatavilla on monia reiluja lainanvertailupalveluita, joiden kautta lainavertailu tapahtuu onnistuneesti.