Stressin poisto kahvitauolla – testaa tämä 15 minuutin harjoitus

Nykyisessä nopeatempoisessa työkulttuurissa stressi tuntuu olevan armoton varjo, joka vaikeuttaa rauhan löytämistä arjessa. Työskentely ilman hengähdystaukoja voi johtaa loppuun palamiseen, tuottavuuden vähenemiseen ja vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen terveyteemme. Apu stressaavimpiinkin päiviin on yllättävän helppo ja nopea, ja se onnistuu vaikka kahvitunnilla.

Sen sijaan että tankkaisit itsesi täyteen kofeiinia, tee seuraavalla kahvitauollasi tämä nopea joogatreeni, joka on suunniteltu sopimaan saumattomasti kahvitauon yhteyteen ja joka auttaa sinua irrottautumaan kiireisestä työympäristöstä, rentouttamaan mielesi ja kehosi sekä lataamaan akkusi loppupäivän uurastausta varten.

Tämä rutiini on yksinkertainen ja onnistuu jopa toimistotamineissa, eli jumppavaatteita ei tarvitse vaihtaa ennen treeniä. Tarvitset vain jumppamaton tai mukavan, matolla päällystetyn alueen, jossa voit venytellä pehmustetulla alueella. Jos kaipaat lisätukea joihinkin asentoihin, harkitse joogablokin tai paksun kirjan ottamista mukaan. Tavoitteena on varmistaa, että voit suorittaa tämän rutiinin vaivattomasti ilman erikoisvälineitä tai suurta tilaa. Joogatarvikkeet kuten joogatyynyt, joogapalikat ja joogavyöt voivat kuitenkin auttaa sinua harjoituksissa.

Rauhoittava joogatreeni 15 minuutissa

1. Keskittyminen (2 minuuttia)

Aloita istumalla mukavasti matolla tai tuolilla. Sulje silmäsi ja keskity hengitykseen. Hengitä hitaasti sisään, pidätä hetki ja hengitä sitten kokonaan ulos. Toista tämä sykli ja anna hengityksen ankkuroida sinut hetkeen.

2. Niska-hartiaseudun pyöritys (1 minuutti)

Niska- ja hartiakireys on yleistä toimistotiloissa. Istu tuolilla tai polvi-istunnassa matolla. Vedä syvään henkeä, ja kun hengität ulos, laske pää suoraan eteen ja alas. Samalla kun hengität sisään, kierrä pääsi vasemmalle hartiallesi, hengitä ulos ja anna korvan painua hartiaa kohti. Tee muutama syvä hengitys, jonka jälkeen voit tuoda pään hitaasti alas ja keskelle, ja toistaa liikkeen toiseen suuntaan. Muista pitää liikkeet hitaina ja synkronoituina hengityksen kanssa.

Kun olet tehnyt liikkeen molemmille puolille, nosta katseesi jälleen suoraan eteenpäin, anna hartioiden roikkua rentoina, ja pyöritä niitä 5 kertaa eteen, ja 5 kertaa taaksepäin.

3. Istuma-asennossa tehtävä kissa-lehmä-venytys (2 minuuttia)

Klassisen kissa-lehmä-liikkeen voi tehdä myös istuen. Hengitä sisään, kaarra selkääsi ja katso kohti kattoa (lehmäasento). Hengitä ulos, pyöristä selkärankaa ja anna pään laskeutua eteenpäin (kissa-asento). Tämä sarja lisää niskan, hartioiden ja selkärangan joustavuutta.

4. Seisova eteenpäin rullaus (1 minuutti)

Seiso pystyssä pitäen polvia hieman koukussa. Hengitä ulos ja lähde rullaamaan kehoasi päästä alkaen alaspäin. Rullaa ensin leukaa kohti rintaa, rintaa kohti vatsaa, ja vatsaa kohti jalkojasi, kunnes yletät koskettamaan lattiaa tai koroketta. Sisäänhengityksellä rullaa kroppaa jälleen seisoma-asentoon. Toista minuutin ajan. Muista kuunnella kehoasi, äläkä yritä väkisin saada käsiä lattiaan ensimmäisellä kerralla.

5. Puuasento (2 minuuttia)

Seiso pystyssä ja tasapainoile yhdellä jalalla tuoden toisen jalan lepäämään nilkan, säären tai reiden päälle (vältä polvea). Pidä kädet rukousasennossa tai nosta ne pään yläpuolelle. Toista toisella puolella. Tämä tasapainoasento auttaa keskittymään ja rauhoittumaan.

6. Vartalonkierto istuen (1 minuutti)

Istu molemmat jalat ojennettuina edessäsi. Taivuta toinen jalka koukkuun ja aseta jalka toisen jalan ulkosivulle. Kierrä ylävartaloa kohti taivutettua polvea ja käytä vastakkaista kättä vipuvoimana. Toista toisella puolella. Tämä asento voi auttaa lievittämään selän jännitystä.

7. Savasana (6 minuuttia)

Päätä joogatuokio savasanaan, eli ”kuolleen asentoon”. Asetu selinmakuulle, ja aseta kädet sivuillesi. Halutessasi voit asettaa tyynyn tai joogatyynyn polviesi alle. Sulje silmäsi, hengitä rauhallisesti ja rentouta koko kehosi. Päästä irti kaikesta jännityksestä ja anna lattian tukea sinua.

Tämä joogarutiini voi auttaa purkamaan stressiä vain 15 minuutissa. Samalla se parantaa keskittymistä ja palauttaa energiatasoja. Nauti tästä rentouttavasta hetkestä ja palaa tehtäviesi pariin uusin mielin. Muista, että juuri pienet tietoisuuden hetket edistävät terveempää ja onnellisempaa elämää.