Löydä täydelliset verhot sisustukseen: kaikki alkaa materiaalin valinnasta

Haluatko uudistaa sisustusta? Vai oletko jostain syystä tyytymätön nykyisiin verhoihin?

Suuren pinta-alansa vuoksi verhot määrittävät usein huoneen tunnelmaa enemmän kuin uskoisi. Verhojen materiaali vaikuttaa yllättävän paljon paitsi tyyliin, myös verhojen käytännöllisyyteen. Tämä artikkeli auttaa sinua valitsemaan oikean materiaalin täydellisille verhoille!

Millaiset verhot tarvitset?

Jotta löydät varmasti käytännölliset ja sisustukseen sopivat verhot, kannattaa verhojen valintaan kiinnittää huomiota. Verhot eivät ole helpoin sisustusostos, sillä verhotyyppejä on niin monenlaisia. Ennen kuin lähdet ostoksille, selvitä ensin vastaukset näihin kysymyksiin:

– Millaisen verhomallin tarvitset? Verhomalleja ovat esimerkiksi lyhyet kappaverhot, rullaverhot, pitkät koristeverhot, paneeliverhot sekä pimentävät verhot. Voit selailla eri verhotyyppejä Hobby Hallin verkkokaupassa.

– Minkä kokoiset verhot olet hankkimassa? Määritä verhojen toivottu leveys ja pituus suhteessa ikkunan sekä ikkunaseinän mittoihin.

– Miten verhot kiinnitetään? Jos olet hankkimassa rulla- tai paneeliverhon, tarkista, mihin kohtaan verhotangon kiinnitys tehdään. Kappa- tai sivuverhot voidaan kiinnittää joko nipistimillä, renkailla tai lenkeillä.

– Mitä ominaisuuksia toivot verhoilta? Jos haluat esimerkiksi kauniisti laskostuvat verhot tai helposti silitettävät verhot, kiinnitä erityistä huomiota verhojen materiaaliin!

Täydelliset verhot sisustukseen löytyvät materiaalin perusteella

Kenties yleisin verhomateriaali on puuvilla. Puuvillasta valmistetut verhot on helppo pestä ja ne voi yleensä silittää kuumalla silitysraudalla. Puuvillaverhot ovat hengittävää materiaalia, joten ne ovat hyvä valinta kesähelteillä ja lämpimässä ilmastossa. Ne eivät kuitenkaan ole paras valinta talvella, sillä puuvilla päästää lävitseen ikkunan raoista tulevan kylmän ilman.

Toinen suosittu luonnonmateriaali on pellava. Pellavaverhot ovat kestäviä ja hienostuneen näköisiä. Ne kestävät hyvin aikaa ja ne voidaan pestä koneessa. Pellavaverhojen huono puoli on se, että ne rypistyvät helposti ja niiden silitys voi olla aikaa vievää.

Kaikista ylellisin verhomateriaali lienee silkki. Silkkiverhot ovat pehmeitä ja kevyitä. Ne laskeutuvat ja virtaavat kauniisti. Silkkiverhojen haittana on niiden kalliimpi hinta. Lisäksi silkki on haavoittuvainen kosteudelle ja auringonvalolle.

Samettia on valmistettu perinteisesti silkistä, mutta nykyään sametti on useimmiten puuvillaa tai synteettistä kuitua. Samettiverhot ovat pehmeitä, lämpimiä ja ääntä vaimentavia. Ne sopivat hyvin asuntoihin, joissa on paljon melua. Samettiverhojen haittana on niiden paino, joka voi vaatia vahvan verhotangon tai -kiskon. Lisäksi sametti saattaa kerätä pölyä tai eläinten karvaa, joten varsinkin lemmikkitaloudessa verhoja saattaa joutua puhdistamaan usein.

Jos haluat helppohoitoiset verhot, valitse verhot, jotka on tehty polyesteristä tai akryylista. Tekokuituiset verhot ovat yleensä kestäviä ja helppoja hoitaa. Ne eivät rypisty yhtä helposti kuin vaikkapa pellavasta valmistetut verhot.

Polyesteriverhojen huono puoli on se, että ne eivät hengitä kovin hyvin. Ne eivät siis ole paras valinta lämpimässä ilmastossa. Akryyliverho on kevyempi ja hengittävämpi, mutta materiaalina akryyli ei ole niin hienostunut kuin muut verhomateriaalit. Akryyliverhojen väri ei kuitenkaan haalistu yhtä helposti kuin esimerkiksi puuvillaverhojen väri.

Muistilista täydellisten verhojen valintaan

Suosituimpia verhomateriaaleja ovat muun muassa puuvilla, pellava, silkki, sametti, polyesteri ja akryyli. Kullakin materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa. Tässä vielä lyhyt muistilista tässä artikkelissa mainituista materiaaleista:

– Helppohoitoiset verhot: puuvilla, polyesteri- tai akryyli

– Ylelliset verhot: silkki, sametti tai pellava

– Luonnonmateriaalista valmistetut verhot: puuvilla, pellava tai silkki

– Lämpöä pitävät verhot: sametti

– Kestävät verhot: pellava, polyesteri tai akryyli

Jos olet sisustamassa lomahuoneistoa tai vuokrahuoneistoa, satsaa ylellisen näköisiin verhoihin. Pellava ja silkki saattavat tehdä huoneistosta heti hieman hienomman. Jos huoneistossa ei vieraile lemmikkejä, myös sametti voisi olla hyvä valinta verhokankaaksi.

Kun valitset verhoja, kiinnitä huomiota myös muuhun sisustukseen. Muun muassa makuuhuoneen ilmeeseen vaikuttaa verhojen lisäksi sisustukseen sopiva pussilakanasetti tai päiväpeitto. Hobby Hallista voit etsiä hakutoiminnolla täydelliset verhot sisustukseen esimerkiksi materiaalin perusteella. Tilaa samalla kertaa myös muut sisustukseen tarvittavat tekstiilit tai esineet.